Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Βαμβακια

Η πρωτη μου μεταφορα ελαχε να ειναι στα βαμβακια.Βλεποντας οτι τα μελισσακια δεν γεμιζουν με μελι αποφασισα να κανω τη μεταφορα.Η αποσταση απο το χωριο μου ειναι 4 χιλιομετρα ελπιζω οτι δεν θα γυρισουν πισω.Συγχρονως ηταν και η πρωτη μεταφορα με  το καινουργιου τρειλερ,ολα πηγαν καλα αλλα ο ιδρωτας ετρεχε ποταμι.Ραντεβου στην  επομενη ανθοφορια που ελπιζω να ειναι το πευκο.





Απο το βιβλιο του Ανδρεα Θρασυβουλου "Πρακτικη Μελισσοκομια"

Βαμβάκι:(Gossypium hirsutum) Η έκκριση νέκταρος από το άνθος του βαμβακιού ξεκινά μερικές ώρες μέχρι και ημέρες πριν να ανοίξει το άνθος και σταματά όταν τα πέταλα αλλάξουν χρώμα από άσπρο σε ροδοκόκκινο. Η νεκταροέκκριση ευνοείται από μαλακό καιρό με θερμοκρασίες από 25-35°C και υψηλή εδαφική υγρασία. Το νέκταρ από τα άνθη του βαμβακιού, είναι πλούσιο σε ζάχαρα (30-70%) αλλά δεν προσελκύει ιδιαίτερα τις μέλισσες λόγω των χαμηλών ποσοστών σουκρόζης που περιέχει. Αντίθετα οι μέλισσες προσελκύονται περισσότερο στο νέκταρ που εκκρίνεται από εξωανθικά νεκτάρια που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά των βρακτίων φύλλων, καθώς επίσης στη βάση και τους νευρώνες των φύλλων. Το νέκταρ που παράγεται από τους αδένες αυτούς, είναι πλούσιο σε ζάχαρα και γίνεται ακόμη πλουσιότερο με την παθητική εξάτμιση του νέκταρος. Οι μέλισσες μαζεύουν μεγάλες ποσότητες μελιού από τα εξωανθικά νεκτάρια που εκκρίνουν νέκταρ για 2,5-3 περίπου εβδομάδες τον Αύγουστο. Η γύρη του βαμβακιού δεν προσελκύει ιδιαίτερα τις μέλισσες, το μέλι είναι ανοικτόχρωμο και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα.  Μεγάλο πρόβλημα για τις μέλισσες είναι οι ραντισμοί με εντομοκτόνα υψηλής μελισσοτοξικότητας στην ανθοφορία. Οι μεγάλες απώλειες μελισσών αποθαρρύνει τους μελισσοκόμους οι οποίοι αποφεύγουν την καλλιέργεια. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η πρόσφατη χρησιμοποίηση υβριδίων ή σειρών βαμβακιού με μικρή νεκταροέκκριση τα οποία δεν τα επισκέπτονται οι μέλισσες (Τσέλιος και Θρασυβούλου, 1989). Παρά τα προβλήματα το βαμβάκι τον Αύγουστο, είναι μία από τις κύριες πηγές νέκταρος για τον Έλληνα μελισσοκόμο. 

17 σχόλια:

MELITASOS είπε...

Εύχομαι καλή επιτυχία και να μας αναφέρεις αν γύρισαν πίσω κάποιες μελισσες διότι η απόσταση είναι μικρή
Πολλά 73.
ΥΓ (73 = χαιρετίσματα στα ΜΟΡΣ)

markos aliprantis είπε...

Καλή σοδειά Φόρη.

Corfu bee είπε...

Φορη καλη σοδεια ....σε περιμενω ε ...

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Καλές σοδιές!
Αν το δουλέψουν σε λίγες μέρες θα περνάς έξω απο τις κυψέλες και θα μοσχοβολάνε άρωμα!

Σπύρος Σφήκας είπε...

Καλή επιτυχία!!!!!

Exagono είπε...

Τασο ευχαριστω μακαρι να μη γυρισουν πισω.73 και σε σενα.
Μαρκο ευχαριστω να υποθεσω απο τις φωτο που ειδα οτι εσεις δεν εχετε βαμβακια.
Κωστα ευχαριστω ανεβαινω στις 9-Αυγ.Βεβαιως θα ανεβασω και τσιπουρακι.
Θεοδοση ευχαριστω,μακαρι φιλε μου η μυρωδια να μου σπασει τη μυτη.
Σπυρο ευχαριστω καλη σοδεια και σε σενα.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Καλή επιτυχία κι απο μένα Φόρη

Exagono είπε...

Κωστα ευχαριστω καλα μελια και σε σενα.

george είπε...

οπως λεει ο Ανδρεα Θρασυβουλου στο βιβλιο Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η πρόσφατη χρησιμοποίηση υβριδίων ή σειρών βαμβακιού με μικρή νεκταροέκκριση τα οποία δεν τα επισκέπτονται οι μέλισσες το ιδιο γινεται και με τον ηλιανθο, καθολου μελι

Anestis Ketsetzidis είπε...

Φόρη
καλή επιτυχία και στα βαμβάκια.

markos aliprantis είπε...

Φόρη για να καλιεργήσει κάποιος βαμβάκι πρέπει να έχει μπόλικο νερό και από αυτό δυστυχώς πάσχουμε εμείς εδώ κάτω.Μακάρι να είχε και άλλες ανθοφορίες εκτός αυτής του θυμαριού αλλά πού τέτοια τύχη.

İlhami Uyar είπε...

Dear Foris Mouraditis,I wish you succes all application and experiment,another hand you have give us more explanation and knowladge about cotton and cotton honey,thanks for sharing,kali doulia tha se do meta.

Exagono είπε...

antomas εισαι και συ φαν του Θρασυβουλου?Ανεστη ευχαριστω επισης.Μαρκο δεν πειραζει που δεν εχετε ανθοφοριες,βγαζετε το καλυτερο μελι του κοσμου,ελπιζω να βελτιωθηκε η κατασταση στο θυμαρι.

Exagono είπε...

Dear ilhami thank you for your wishes.I will post my experiance from the cotton honey as soon as posible.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Φόρη
Σκέψου να δούμε βαμβάκια δίπλα στους ανεμόμυλους.
Μάρκο ετοιμάσου .
Σε λίγο όλα θα γίνονται.

george είπε...

fori o thrasivoulou einai o monadikos pou kanei ereunes kai exei apodeixeis giauta pou leei, kai matheneis kai kati ama ton parakoloutheis. oi alloi ta lene ligo theoritika kai ta perisotera ousiastika den xrisimeuoun pouthena. oti kai na akouseis ama then pas na to dokimaseis sto melissokomio den eisai pote sigouros.

πατεντιάρης είπε...

Φόρη καλή σοδιά να έχεις!